Edifici civil de planta rectangular, amb una superficie de 1.550 m2, compost per la gran nau del mercat pròpiament dita, i dos cossos lon
gitudinals tot el llarg dels dos murs laterals.L’edifici ocupa tota un illa completa situada entre l’Avinguda Alcalde Palau, la Plaça Berenguer IV i l’Avinguda Santa Bàrbara.
La nau central té uns 20 metres d’alçada i teulada a dues aigües, mentre que els cossos dels costats tenen 3, 5 i 7 metres d’altura, i teulades inclinades. La part superior tant de les façanes principal i posterior com dels murs laterals, presenta un seguit de finestrals rectangulars. Mentre que a les capçaleres trobem, a més, una porta i dos grans finestrals arquejats, i el coronament de les dues vessants de la teulada fetes de línies corbes esglaonades. A la façana principal es troba la porta central amb escala d’accés, amb arc de mig punt (quasi inici de ferradura).
A l’interior, les dues entrades connecten amb la gran nau per una espècie de vestíbul.
Els dos cossos exteriors que acompanyen els murs laterals, en el moment de construcció de l’edifici eren dos porxos coberts, dos espais lliures per a venedors ambulants i per als dies de mercat extraordinari a l’exterior. I també era un punt de trobada de la gent, grans i petits, que hi anava a xerrar i a jugar. Avui en dia, aquests porxos laterals es troben ocupats de manera permanent per diferents comerços i establiments, que es van integrar en l’estructura general.
Història
A principis del segle XX, el mercat tenia lloc els diumenges a la plaça de l’Església i comportava un important moviment de gent, carros i tartanes del poble i d’altres poblacions properes. La construcció de l’actual edifici del mercat traslladà la ubicació d’aquest mercat setmanal que atenia l’oferta i la demanda al detall per al consum domèstic de productes agrícoles i d’altres productes, com teixits o sabates.
Obra de l’arquitecte F. Ubach i Trullàs, construïda a la zona de la Fàbrica, el Mercat Municipal d’Amposta va ser inaugurat el febrer de 1947 i des d’aleshores ha patit set remodelacions. Una d’aquestes, la més important, produïda en els anys 1990, el va modernitzar completament amb un conjunt de millores entre les que es poden destacar la instal•lació de portes automàtiques, el servei d’aire condicionat, o la introducció d’equipaments d’acer inoxidable. També destaca en el conjunt d’actuacions que en aquells moments es realitzaren, la substitució dels vidres llisos existents fins llavors en els finestrals, per un seguit de vitralls realitzats amb la tècnica de l’emplomat i amb uns esplèndids i interessants colors, realitzats per Bronson Shaw (artista d’orígen anglès resident a Tortosa), que representen la fauna, la flora i el conreu de l’arròs del Delta de l’Ebre.