Les Festes amb bous són una pràctica festiva que desperta passions oposades entre la població, a Amposta la seva tradició és, però, indiscutible, i també la gran afició que desperta entre una bona part de la població. És, sens dubte, un dels elements que més caracteritzen les Festes majors d’Amposta.
A les Festes majors d’Amposta, el dijous es fa la concentració per anar a buscar el bou, i té lloc l’arribada del bou capllaçat, i els jocs amb els bous comencen el dilluns i oficialment, és a dir, segons consta en el Programa de festes, s’acaben el diumenge, tret del dia 15 d’agost, que es celebra la diada de la Mare de Déu de l’Assumpció, en que no es fa cap acte taurí. El dissabte, la tradició fa que la gent demani més bous i les autoritats concedeixen dos dies més fora de programa.
Els jocs amb els bous que es celebren, actualment, a Amposta són: el bou capllaçat, el bou embolat, els bous a la plaça i la del concurs de retalladors de vaquetes.
El bou capllaçat.
És una modalitat de joc amb bous que consisteix en fer córrer un bou que va conduït, per un grup d’experts, amb l’ajut d’una corda llarga i gruixuda, anomenada capllaç, que va lligada a les banyes de l’animal. Al costat del bou corren un gran nombre d’aficionats, que l’acompanyen en el seu trajecte. És la modalitat documentada des de més antic. Antigament, aquesta funció de control de l’animal la exercien els camàlics, per la seva força.
El dissabte es fan tres sortides del bou capllaçat: dos pel matí (a les 7h i a les 11h) i una a la tarda (17h), amb bous de diferents ramaderies.
Els bous a la plaça.
És el nom que es dóna al joc que consisteix en deixar anar una vaqueta, en una plaça construïda expressament, al cas urbà. Aquesta és la modalitat més lliure; i la plaça, tradicionalment de forma circular, és el lloc on és alliberat l’animal. Joves i grans juguen a provocar-lo per a que l’animal els empaiti, s’amaguen de la seva presència, etc. demostrant així la seva valentia i coratge. La plaça es munta el dia següent al bou capllaçat.
Antigament, es feia només amb carros, la disposició dels qual es feia per sorteig amb els "números", actualment, de carros en queden ben pocs i la plaça es munta amb camions, carretes i bastides. Històricament, la plaça s’ha aixecat en diferents llocs, depenent del creixement urbanístic de la ciutat, el darrer prop és de la Càmara Arrossera.
A la plaça de bous també es celebra la “Desencaixonada d’un bou cerril”, una única ocasió en la qual els aficionats poden córrer un bou, acte organitzat per la Penya el Cerril.
La xaranga anima la tarda amb la seva música i, quan el sol ja no és tant fort, la gent comença a berenar. Al final de la tarda se solten un parell de vaquetes per als més menuts i al seu pas es llencen caramels.
El bou embolat
És una modalitat nocturna, que consisteix en posar unes boles de foc subjectes a les banyes de l’animal, i deixar-lo anar lliurement, dins un espai definit, a la plaça de bous o en algun dels carrers de la ciutat. És, potser, la modalitat més arriscada, tant per al bou com per als participants, per efectuar-se de nit i perquè el bou envesteix amb el foc encès.
Les boles de foc no es col•loquen directament sobre les banyes, sinó sobre un artilugi metàl•lic, creat per a l’ocasió, que les aparta una mica del cap de l’animal. Les posen a l’animal especialistes, els anomenats emboladors. Durant les festes es celebra el “Concurs d’emboladors”.
El concurs de retalladors de vaquetes.
És la darrera modalitat que s’ha incorporat a les festes de bous ampostines. Es celebra des del 1991, quan la penya taurina L´Afició d´Amposta el va introduir als actes festius.
Aquesta penya organitza cada any organitza el Concurs de Retalladors amb anelles, en el qual participen joves de les comarques de les Terres de l’Ebre i també joves arribats de les comarques del nord del País Valencià, on també hi ha molta afició a aquesta modalitat. Cal esmentar el concurs de retalladors Joves Promeses d’Amposta.