L’Ajuntament d’Amposta disposa d’un important fons artístic format per més de 270 peces, entre les que es troben pintures, dibuixos, gravats, ceràmiques i escultures, tot i que el major nombre són obres pictòriques.
Història
A través del “Concurs Nacional de Pintura Ciutat d’Amposta”, l’Ajuntament ha anat recopilant un important conjunt de patrimoni artístic. Aquest concurs es va celebrar entre els anys 1956 i 1987 a Amposta. I el 1989 va ser substitutit per la Biennal d’Art Ciutat d’Amposta, per tal de donar continuïtat al concurs adaptant-lo als temps actuals.
El promotor d’aquell inicial “Concurs Nacional de Pintura Ciutat d’Amposta” va ser l’artista ampostí Innocenci Soriano-Montagut, qui va engrescar als artistes de la població, del territori ebrenc i d’arreu de l’Estat Espanyol, per donar a conèixer les seves obres i alhora, promocionar l’art des de la ciutat d’Amposta. També jugà un important paper el Casino Recreatiu d’Amposta, que organitzà el concurs des de 1949, sota la direcció de Soriano-Montagut.
El context en què s’originà el concurs, estava marcat per l’interès per promoure el món artístic i pels intents d’organitzar salons, instituts de disseny, premis i tota sèrie d’activitats que fomentesen les inquietuds artístiques d’aquella època, no sols a Amposta, sinò arreu de Catalunya.
Després dels inicis del concurs, el 1956, l’Ajuntament va passar a patrocinar la iniciativa, adquirint el comprimís de comprar les obres guanyadores en les diferents modalitats. D’aquesta manera, el concurs s’institucionalitzava i, a la vegada, s’establia un mètode per anar enriquint el fons d’Art de l’Ajuntament.
Aquest fons municipal està format, bàsicament per obres que han aconseguit el primer premi del citat concurs, a més d’obres cedides per persones i artistes lligats a Amposta per diferents motius, i també per adquisicions realitzades per l’Ajuntament.
L’obra pictòrica del fons també permet analitzar les tendències i l’evolució de l’art al llarg de la segona meitat del segle XX i principis del segle XXI.
D’estil figuratiu, destaquen pel seu elevat nivell, les obres del mateix Soriano-Montagut i Ferran Arasa, Tarrassó, Benet Espuny, Jaume Queralt, Narcís Galià, etc.
Per una altra banda, a partir dels anys 80, persones joves i amb una estètica diferent representen la secció més evolucionada del fons. Les obres d’aquests artistes no són figuratives sinò que representen l’art actual. En són un exemple les obres dels pintors Niebla, Felix Pruñonosa, Jaume Rocamora, … o les dels escultors Rufino Mesa, Josep M. Forcadell, Joan i Pere Llaberia, etc.
A partir del 1989 i del Premi de Pintura de la Biennal d’Art Ciutat d’Amposta, el fons s’ha enriquit amb obres de Carles Guerra, Susy Gómez, Javier Peñafiel, Manel Margalef, etc.
Pel que fa a la secció d’obres locals, temes paisatgístics i urbans d’Amposta, testimonien l’activitat de persones que, sense haver-se convertit en pintors destacats, tenien interès per la representació artística, i que han cedit al llarg dels anys una part de la seua obra al municipi. La col•lecció d’art municipal inclou també altres obres com la col•lecció de cartells de les Festes Majors, les escultures en la via pública, etc.