Una figura femenina inspirada amb l’estil de l’artista txec Alphonse Mucha, amb amb una bombeta Edison a la mà sobre un fons de lliris de color verd i diferents elements que evoquen l’Amposta de principis de segle XX. Aquests són els elements que conformen el cartell de la novena edició de la Festa del Mercat a la Plaça, que enguany tindrà lloc entre el 19 i el 21 de maig. Aquest dimarts, dos mesos abans d’aquesta data, l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, acompanyat per la regidora d’Ensenyament i Cultura, Inés Martí; el director artístic de la Festa, Jordi Príncep; i el dissenyador del cartell, Adrià Merín, han presentat el cartell i també algunes de les línies mestres del que serà la novena edició.
La presentació s’ha fet a l’escalinata d’una de les cases modernistes que hi ha a Amposta, la Casa Fàbregas, datada del 1913, "l’escenari perfecte per mostrar l’accent modernista del cartell d’enguany", en paraules del director de la Festa, Jordi Príncep, qui també ha assenyalat que aquest aspecte també està molt vinculat amb la temàtica d’enguany, l’arribada de la llum. "És una etapa històrica que suposa una gran transformació d’Amposta i del conjunt de les Terres de l’Ebre", ha afegit Príncep. Per emmarcar tota aquesta transformació, el Museu Terres de l’Ebre i la regidoria d’Ensenyament i Cultura van crear una beca per a fer recerca històrica, que enguany ha aprofundit en com i quan va arribar l’electricitat a la ciutat i al conjunt del territori".
L’alcalde d’Amposta ha destacat també la professionalització de la Festa, que s’impulsa amb un increment de pressupost. També ha volgut posar èmfasi en la difusió que se’n farà, participant en diferents fires, "una línia de promoció que vam iniciar l’any passat". Enguany, la Festa del Mercat estarà present a ExpoEbre, de Tortosa, la fira B-Travel de Barcelona, on es farà un tast d’un espectacle representatiu i a Terrassa Modernista, "un referent molt important per a la Festa del Mercat a la Plaça". "La participació en aquestes fires fa que més gent de fora del municipi ens conegui", ha assenyalat l’alcalde, "no volem que siga només una festa endogàmica per als ampostins, sinó que volem que atragui gent d’arreu del territori i del país".
Entre les novetats d’enguany també hi figura l’habilitació d’un Espai de Fires i Festes d’Època durant els dies de la Festa, on exposaran fires i festes similars. Malgrat que no s’ha desvetllat res del programa, sí que s’ha avançat que es renovarà un 25% del programa.
Els elements del cartell
Pel que fa al cartell, el seu dissenyador, Adrià Merín, n’ha avançat algunes claus. En aquest sentit, ha assenyalat que el cartell es basa en cartellisme emprat a l’època del Modernisme, vora el 1900. L’estil en què es basa és "l’estil Mucha", de l’artista txec Alphonse Mucha, considerat un dels màxims exponents de l’Art Nouveau. Un estil que se centra en una figura femenina com a eix central, representant aquesta idea icònica de la dona com a deessa. Es representa també la recurrent expressió de la llibertat en la seva actitud, el vestit de roba de seda o les sinuoses línies del cabell.
La natura, que és també un tret substancial en l’art o disseny del Modernisme és representat amb els lliris i els colors verds i terrosos de la composició. Pel que fa a la tipografia, també es fa ús de fonts emprades per aquest tipus de comunicació. La figura està envoltada pel típic cercle ornamental d’inspiració bizantina, molt usual en aquest estil de pòster i a més inclou elements significatius de la ciutat, com la torre de la Carrova, el Pont o escultures i edificis que guarden relació amb l’època o la pròpia festa. Tots aquests elements giren al voltant de la bombeta de llum Edison del 1905 per donar força i centralitzar la composició en relació amb del tema d’aquesta novena edició. Aquest fet és un altre tret fonamental que justifica aquest canvi visual en la comunicació, que va acord amb la modernització i progrès de la ciutat d’Amposta i de les Terres de l’Ebre. L’escena se superposa sobre el marc principal, que és la plaça del mercat en els primers anys del segle XX.