El treball és constant. L’equip de govern d’Esquerra d’Amposta treballa de forma incansable per complir amb el què es va comprometre a fer quan va concòrrer a les urnes el maig del 2015: fer d’Amposta la ciutat que tots i totes els ampostins i ampostines es mereixen, escoltant les seves necessitats i prioritats. Hi ha una dada que ho demostra: de les 150 mesures programàtiques amb les que aquest grup municipal va guanyar les eleccions, ja s’ha donat compliment, en només 12 mesos de feina, a una seixantena d’aquests compromisos. N’hi hagut que han sigut ràpids de complir, d’altres han requerit de més esforç, però s’ha tractat de treballar de forma constant per millorar la nostra ciutat.
A més, l’equip de govern d’Esquerra d’Amposta escolta a la ciutadania. No de bades, tres dels eixos prioritaris de la seua acció de govern corresponen a les principals preocupacions que van assenyalar els assistents a la primera assemblea informativa: l’atur, la neteja dels carrers i l’enllumenat, el clavegueram, les pluvials i les voreres. L’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, va donar compte de tot allò que està fent el govern municipal en aquest sentit. Quant a l’atur, treballa en diferents sentits: manté contactes amb empreses perquè s’implantin al municipi, ha establert bonificacions a la creació d’ocupació i destina recursos a gestionar una borsa de treball amb ofertes de 42 empreses diferents. També aprofita totes les convocatòries públiques de plans d’ocupació i formació. Enguany, per exemple, es destinaran 900.000 euros a aquests plans en diferents programes: Joves per l’Ocupació (90 joves, pràcticamet la meitat dels quals ja disposa d’un contracte temporal amb alguna empresa), Fem Ocupació per a Joves (20 joves), Treball i Ocupació per a majors de 45 anys (9 contractacions de sis mesos) i Treball i Ocupació per a PIRMI (5 contractacions). D’altra banda, es destinaran 180.000 euros per als plans d’ocupació propis que permetran 30 contractacions d’entre 1 i 3 mesos, i que s’utilitzaran per a intensificar la neteja i millorar l’urbanisme de la ciutat. Aquestes polítiques més a llarg termini les fa sense oblidar els ajuts d’urgència social, que s’han incrementat 8.000 euros (fins als 35.000 euros) al pressupost del 2016. També s’han incrementat les partides destinades al menjador infantil (10.000 euros).
Quant a la neteja de la ciutat, l’equip de govern d’Esquerra d’Amposta treballa per lluitar-hi. Com? De moment s’han instal·lat una trentena de papereres més en diferents zones de la ciutat i la previsió és anar incrementant aquesta xifra. També s’ha reforçat la neteja de la via pública, destinant els plans d’ocupació a contractar més personal i intensifiant la recollida de trastos grans als contenedors (una acció que suposa una despesa extra mensual d’11 euros). A més, no oblida la conscienciació (amb campanyes informatives) i les sancions econòmiques (que a partir d’ara es poden bescanviar per treballs socials), perquè tothom prengui consciència de la necessitat de ser cívics per mantindre una ciutat neta.
Finalment, Esquerra d’Amposta també està centrant els seus esforços per fer d’Amposta una ciutat del segle XXI. Ho fa amb actuacions que potser passen desapercebudes per a la ciutadania, però que són de vital importància per millorar la ciutat. Com per exemple el pla director de drenatge urbà, que permetràr planificar i prevenir com han de ser els recol·lectors de l’aigua de pluja perquè els punts més conflictius de la ciutat no s’inundin cada cop que plou. Aquest pla director contempla l’estudi de la climatologia dels últims 15 anys, l’estudi e les característiques geogràfiques del terreny, la identificació de tots els punts crítics susceptibles d’indundar-se i l’estudi de les conques hidrogràfiques. Amb tot plegat, es podrà fer un disseny de com han de ser aquestes canalitzacions pluvials. Enguany han de començar les obres dels pluvials del carrer Tarragona, on s’invertiran 200.000 euros.
Les clavegueres són un altre dels punts foscos de la ciutat. En barris com el Grau, les Quintantes i la zona centre són dels anys 70. Estan envellides i molt danyades i constantment s’esfonsen. El pressupost de 2016 preveu 200.000 euros per fer prendre mesures correctives cada cop que això passi, renovant el clavegueram d’aquests barris.
Per fer una ciutat del segle XXI, no cal oblidar tampoc la renovació de l’enllumenat, que es preveu en quatre anys i una inversió total de 3,3 milions d’euros. Finançat en un 50% pel fons FEDER, un cop finalitzat, permetrà un estalvi del consum del 72% i un estalvi econòmic d’entre 250.000 i 300.000 euros.
La màquina no s’atura i nosaltres continuem treballant.