Estem publicant la nova SEU ELECTRÒNICA de l'Ajuntament d'Amposta. Preguem disculpeu les molèsties.
Inici Comunicació Notícies Notícies 2021 Eurecat Amposta, seu del Centre en Resiliència Climàtica de Catalunya
El president de la Generalitat de Catalunya ha presidit l’acte de presentació el CRC, acompanyat de la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural
publicat el 21/06/2021
Eurecat Amposta serà la seu del Centre en Resiliència Climàtica (CRC) de Catalunya, una iniciativa amb projecció internacional impulsada per Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya, juntament amb l’Ajuntament d’Amposta i la Universitat Rovira i Virgili, en col·laboració amb diferents agents i organitzacions, amb la finalitat de potenciar la lluita contra l’emergència climàtica i un ferm compromís amb la transició ecològica a Catalunya, Espanya i la Mediterrània, a partir de la recerca, la tecnologia i la innovació.
La presentació del Centre en Resiliència Climàtica, que inicialment tindrà la seva seu principal a Eurecat Amposta, ha comptat amb el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès; la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà; el president d’Eurecat, Xavier Torra; la rectora de la URV, Dra. María José Figueras; l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, i el director general Corporatiu i d’Operacions d’Eurecat, Xavier López.
El desplegament de les activitats i les inversions en laboratoris del Centre en Resiliència Climàtica suposaran inversions de més de 12 milions d’euros en el pròxim quadrienni. El centre utilitzarà metodologies innovadores relacionades amb la ciència ciutadana i promourà, en col·laboració amb altres entitats, la generació de noves iniciatives empresarials que aportin solucions tecnològiques per a lluitar contra el canvi climàtic. A més, impulsarà conjuntament amb la Universitat Rovira i Virgili, activitats formatives en l’àmbit del canvi climàtic, ja que es preveu una demanda creixent de professionals d’aquestes disciplines.
El Centre en Resiliència Climàtica s’implementarà sobre un model de col·laboració publico-privada, amb la participació de tots els agents de l’ecosistema d’innovació, incloent també la participació ciutadana; en coordinació amb l’administració pública, i en total alineació amb les polítiques d’adaptació al canvi climàtic de caràcter nacional i internacional.
El Centre en Resiliència Climàtica compta com a socis promotors amb la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament d’Amposta, el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE), el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions forestals (CREAF), la Fundació Catalunya La Pedrera, la Fundación Empresa y Clima, l’Observatori de l’Ebre, SEO/BirdLIfe i la Universitat Rovira i Virgili. En la seva representació han assistit a la presentació, el president del COPATE, Joan Alginet; el director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat de Catalunya, Arnau Queralt; el director del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals, Dr. Joan Pino; la directora de la Fundació Empresa i Clima, Elvira Carles; la directora de SEO/BirdLife, Asunción Ruiz; el director de Territori i Medi Ambient de la Fundació Catalunya La Pedrera, Miquel Rafa, i el cap de la línia d’hidrologia i canvi climàtic de l’Observatori de l’Ebre, Dr. Pere Quintana.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha celebrat que neixi un centre de recerca a les Terres de l’Ebre "amb vocació internacional" i amb "visió multidisciplinar i transversal", que encaixa perfectament amb "l’ambició transformadora que han de tenir les administracions durant la propera dècada i les següents".
El Dr. Carles Ibàñez, director de l’Àrea de Canvi Climàtic d’Eurecat assumirà la direcció científica del CRC. El centre treballarà de forma coordinada amb les institucions de recerca, els agents socials i econòmics, el teixit empresarial i les administracions públiques, per sumar capacitats en la mitigació i adaptació al canvi climàtic.
"A partir d’avui, Catalunya disposa d’un gran centre de recerca i innovació en resiliència climàtica, amb un enfocament interdisciplinari que abordarà tant l’adaptació com la mitigació enfront l’emergència climàtica", ha exposat el president d’Eurecat, Xavier Torra. L’activitat del CRC s’alinearà totalment amb les polítiques de transició ecològica i operarà com a centre en xarxa, servint les empreses i institucions", ha subratllat.
D’acord amb Carles Ibàñez, el Centre de Resiliència Climàtica "neix a les Terres de l’Ebre, un dels territoris més amenaçats de la Mediterrània, on els impactes del canvi climàtic ja són una realitat, especialment al delta de l’Ebre, amb efectes en els ecosistemes, l’agricultura, la pesca, l’aqüicultura i altres sectors econòmics".
"El Centre de Resiliència Climàtica serà una eina cabdal per potenciar els canvis necessaris que reverteixin l’actual situació d’alarma planetària. Estem davant d’una de les últimes oportunitats que tenim per salvar el planeta i cal que totes les institucions que formem part d’aquest centre aportem els nostres coneixements i la nostra experiència en la mateixa direcció. Com a Universitat, assumim el compromís d’impulsar la recerca aplicada i la innovació per fer front a un dels reptes globals més grans per preservar el planeta i avançar cap a la transició ecològica", ha manifestat la rectora de la URV.
"El Centre de Resiliència Climàtica és urgent i necessari i la fragilitat que el Delta pateix davant el canvi climàtic, avala que neixi a Terres de l’Ebre", ha recalcat l’alcalde d’Amposta.
Durant la dècada present, Catalunya "té el gran repte de planificar i accelerar la implementació de mesures de mitigació i d’adaptació i aplicar-les a gran escala", en un context on "la societat, les administracions, les empreses, la recerca i la tecnologia, s’hauran de conjuntar per desenvolupar solucions que permetin una transició ecològica justa i inclusiva; i la recerca i la tecnologia són essencials en aquest camí", ha apuntat el director general Corporatiu i d’Operacions d’Eurecat.
Solucions multitecnològiques, robustes amb impacte social positiu i generadores de nous models de negoci
El CRC posarà en el centre de la seva activitat el desenvolupament de solucions multitecnològiques, robustes i innovadores per a l’adaptació i mitigació, a partir de solucions basades en la natura, tecnologies de l’aigua, d’observació de la terra, de sòl i sediments, Intel·ligència Artificial i Big Data, robòtica aplicada, economia circular i eficiència energètica, entre d’altres disciplines.
Aquestes solucions es posaran també a disposició de les empreses, amb l’objectiu que puguin utilitzar-les com a eines de diferenciació i generadores de nous models de negoci que contribueixin a la resiliència climàtica.
La finalitat és poder mitigar els impactes del canvi climàtic i fer possible l’adaptació des del punt de vista de la sequera i l’escassetat d’aigua i de la pujada del nivell del mar i la seva acidificació, així com en relació amb la intensitat dels incendis, les noves malalties i infeccions, els fenòmens climàtics extrems, la pèrdua de biodiversitat i les onades de calor, entre altres efectes.
En aquest sentit, el CRC té la finalitat de projectar-se, a més, en altres territoris mitjançant la creació de Living Labs, en col·laboració amb l’ecosistema dels diferents territoris de Catalunya. El CRC pretén actuar com a element proactiu i dinamitzador dels territoris de costa, interior i muntanya, no només desplegant eines basades en la tecnologia per a fer-los més resilients als efectes del canvi climàtic, sinó també identificant possibles oportunitats sobre les quals generar benestar i nova activitat econòmica, de forma sostenible, responsable i inclusiva.
Una eina clau per a l’adaptació al canvi climàtic
Amb aquesta finalitat, el CRC estarà en constant diàleg amb els agents dels territoris, per fer front als reptes i oportunitats davant la necessitat d’adaptació al canvi climàtic, prioritzant i impulsant iniciatives estratègiques, aplicant i desenvolupant tecnologia, amb la idea de generar el màxim accés, utilitat i impacte en els seus projectes i propostes.
Per aquest motiu, la tasca del CRC es fonamentarà en l’excel·lència per generar activitats i projectes liderats per experts, amb una vocació marcadament tecnològica, aplicant les millors pràctiques i principis.
Objectius estratègics
El CRC desenvoluparà eines metodològiques i tecnologies innovadores i efectives per accelerar l’aplicació de solucions per transitar cap al desenvolupament sostenible als territoris, les empreses, les persones i les administracions. També contribuirà a la implementació de les estratègies compartides d’adaptació i mitigació del canvi climàtic i transformació econòmica, així com de les agendes internacionals.
Altres objectius que persegueix són esdevenir un dinamitzador d’oportunitats davant del canvi climàtic, i identificar, promoure i executar projectes tractors de recerca i innovació de gran impacte. També realitzarà recerca i innovació d’excel·lència i treballarà per ser referent en la transferència de coneixement i de tecnologia a les empreses, administracions i la societat en general.
L’adaptació als efectes del canvi climàtic: una prioritat europea
D’acord amb els experts en canvi climàtic i de Nacions Unides, aquesta dècada és clau per evitar que els impactes del canvi climàtic afectin greu i irremeiablement l’economia, els territoris i la salut de les persones.
Europa ha adoptat estratègies d’un abast extraordinari per potenciar la resiliència dels seus territoris, tant amb mesures de mitigació com desenvolupant capacitats per a l’adaptació urgent als escenaris futurs. Als compromisos subscrits en l’acord de París i l’Agenda 2030, se li suma El Pacte Verd, i recentment l’estratègia de la UE sobre adaptació al canvi climàtic, que estableix el camí per una transició ecològica tot preparant-se per respondre als efectes inevitables. Catalunya va posar en marxa el 2012 l’Estratègia Catalana d’Adaptació al Canvi Climàtic (ESCACC), amb l’objectiu d’esdevenir més resilients, menys vulnerables als impactes del canvi climàtic. L’ESCACC identifica com a essencials la generació i transferència de coneixement, per una banda, i l’augment de la capacitat adaptativa, per l’altra. Actualment, la Generalitat està elaborant la nova estratègia d’adaptació al canvi climàtic a Catalunya 2021-2030.
Ajuntament d´Amposta · Pl. de l´Ajuntament, 3-4 · 43870 Amposta | Tel. 977 70 00 57 | ajuntament@amposta.cat
Contacte | Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies | RSS de l’Ajuntament
Edifici Lo Sindicat (Ajuntament d´Amposta) · Av. de la Ràpita, 43 · 43870 Amposta | Tel. 977 70 40 27
Contacte | Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies
Fab Lab TE (Ajuntament d´Amposta) · Av. de la Ràpita, 43 (edifici Lo Sindicat) · 43870 Amposta | Tel. 977 70 94 50 | fablabte@amposta.cat
Contacte | Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies
Biblioteca Comarcal Sebastià Juan Arbó (Ajuntament d´Amposta)
Adreça provisional: Av. de Sant Jaume 42-52 (Oficina de Turisme - Espai Km 0) · 43870 Amposta | Tel. 977 70 48 21 | bcsja@amposta.cat
Contacte | Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies