l 25 de novembre és el Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència contra les dones. Per commemorar aquesta data, i conscienciar la població d’aquesta xacra socials, el Pla de Polítiques de Dones de l’Ajuntament d’Amposta, Lo Pati, Centre d’Art de les Terres de l’Ebre, el SIE (Servei d’Intervenció Especialitzada) de les Terres de l’Ebre, i el SIAD (Servei d’Informació i Atenció a les Dones) del Consell Comarcal del Montsià, han organitzat un seguit d’activitats que s’iniciaran el dimecres 23 amb l’acte institucional on es farà lectura del manifest d’enguany a càrrec de Carme Valls, coordinadora territorial de l’Institut Català de les Dones a les Terres de l’Ebre. Aquest acte tindrà lloc a les set de la tarda al Casal Municipal. Tot seguit hi haurà una representació teatral a càrrec de l’alumnat d’ESO de l’Institut Ramon Berenger IV i projecció de vídeos de l’alumnat de Batxillerat Artístic.
Divendres 25 les 20 h començarà la tercera edició del cicle Una mirada universal al fenomen de la violència contra les dones, un projecte coorganitzat per SIE (Servei d’Intervenció Especialitzada) de les Terres de l’Ebre, SIAD (Servei d’Informació i Atenció a les Dones) del Consell Comarcal del Montsià, Pla de Polítiques de Dones de l’Ajuntament d’Amposta i Lo Pati, Centre d’Art de les Terres de l’Ebre, amb l’objectiu és abordar i reflexionar sobre el fenomen de la violència de gènere des d’un punt de vista universal, cinematogràfic i amb segell d’autor, amb treballs que difícilment poden ser vistos fora dels circuits habituals.
En aquesta tercera edició, s’han programat tres llargmetratges (dos de ficció i un documental), un espectacle de dansa i un taller. Hi ha l’estrena al país de Oscuro animal (Felipe Guerro. Colòmbia 2016), presentada al Festival de Rotterdam, i que parla -sense paraules- de tres dones que han de refer la seua vida després de la guerra; la sueca Flocken (Beata Gårdeler. Suècia 2015), un intens drama sobre una xiqueta que assegura haver estat violada per un company de classe i a qui ningú creu; i Madres invisibles (Lorenzo Benítez. Espanya 2016), un drama social sobre una mara soltera al Marroc actual, i on comptarem amb la presència del seu director per presentar-la. Totes les projeccions seran al Casal Municipal d’Amposta, i l’entrada és gratuïta.
A banda, dos activitats més complementen lo programa: un taller a càrrec de l’Escola de Teatre i Circ d’Amposta, ETcA, "Teatre imatge: una eina creativa d’intervenció social" (amb inscripció prèvia); i una performance a càrrec de la Companyia Jove Marau (Maria Lozano), on los ballarins interpreten diferents situacions i/o conflictes en les relacions de parella.
PROGRAMA
Dimecres 23 de novembre
- 19.00 Casal Municipal. Acte institucional. Representació teatral a càrrec de l’alumnat d’ESO de l’INS Ramon Berenguer. IV, i projecció de vídeos de l’alumnat de Batxillerat Artístic.
Divendres 25 de novembre
- 12.00 Casal Municipal. Taller “Teatre Imatge: una eina creativa d’intervenció social”, EtcA. Cal inscripció prèvia, places limitades. Inscripció trucant al SIE (977.70.01.68) o enviant un correu electrònic a siete.tsf@gencat.cat
- 20.00 Lo Pati. Cia. jove Marau (Maria Lozano) representa un fragment de l’espectacle de dansa E.V.A. (enamorada, venerada, atrapada). Inauguració Oficial del Cicle Cinema al Pati: Una mirada Universal al fenomen de la violència masclista.
- 21.00 Casal Municipal. Projecció de “Flocken” (Suècia, 2015) de Beata Gårdeler
Dissabte 26 de novembre
- 18.00 Casal Municipal. Projecció de “Oscuro animal” (Colòmbia, 2016), de Felipe Guerrero
- 20.00 Casal Municipal. Projecció de “Madres invisibles” (Espanya, 2016), de Lorenzo Benítez. Amb la presència del director.